Renoveringar som höjer värdet på bostaden
Som säljare bör man alltid se över bostadens renoveringsbehov innan bostaden läggs ut till försäljning. I första hand bör påbörjade projekt slutföras men det kan även vara värt att genomföra nya projekt för att därigenom få upp priset vid kommande budgivning. Det kan vara extra fördelaktigt på en marknad där priserna stagnerar eftersom nyrenoverade bostäder generellt lockar till sig de med högre budget.
1. Fråga din mäklare
Även om du tänkt renovera först, för att sedan sälja vid ett senare tillfälle, så börja med att ta kontakt med din lokala mäklare. Här är det bra att välja en mäklare som sålt bostäder inom samma område. Bor du i Danderyd bör du alltså hitta en mäklare som framförallt har detta område som sitt fokusområde och inte välja ”vem som helst från Stockholm”. Mäklaren kan jämföra olika objekt men även berätta vad kunderna efterfrågar. Undviker köparna bostäder som har behov av golvslipning, badrumsrenovering, tapetsering eller annat?
2. Räkna på ungefärlig förtjänst
Om Danderyd ännu en gång ska tas som exempel så sjönk kvadratmeterpriset från ca 61 000 kr i januari 2017 till drygt 57 000 kr i januari året efter*. En minskning på ca 5 procent. På en stagnerande bostadsmarknad går det inte att helt förlita sig på värdet alltid går uppåt. Ibland behövs därmed renoveringsinsatser. Men vad kostar det – vad kommer det att påverka slutpriset?
3. Se på budgetvarianter
Med regelbundenhet presenterar kvällstidningar och renoveringsmagasin tips på hur värdet på en bostad kan höjas. Både Aftonbladet och GDS nämner golv, väggar och tak. Detta om man ser på budgetvarianter. GDS skriver att en golvslipning ”anses lika värdefullt som en ommålning” och mäklaren som intervjuades av Aftonbladet lyfte upp golvslipning samt renoveringar av väggar och tak. Det är ju få som försöker sälja sin bostad med en stor fläck på tapeten. Men allt för många gör försäljning trots en stor fläck på trägolvet.
4. Kök och badrum?
Att genomföra golvslipning eller tapetsering är en relativt liten kostnad. Men det kan höja priset en hel del i förhållande till den summa som läggs ner. Hur är det då med kök och badrum?
Det som ofta lyfts upp är att renovering av kök och badrum främst höjer priset. Det är sant men det beror även på att det är så stora investeringar. Här tar man därmed en större risk. Om en renovering sker av badrummet för 150 000 kr och priset inte ökar (på grund av just denna renovering) med mer än 50 000 kr har man egentligen gjort en förlust.
Här beror det mycket på vilket renoveringsbehov som finns. Enligt statistik från 2012 är det enbart 3-5 % som söker efter renoveringsbehov. Det betyder att badrummet bör renoveras om det är mycket gammalt, att golvet ska slipas om det är ofräscht osv. Men det betyder inte att renovering ska ske enbart för att höja priset.
*Statistik om värdeutveckling i Danderyd är tagen från Mäklarstatistik.se
Andra inlägg
- Energieffektivisering av fastigheten sparar energi och kostnader
- En låssats tar hemmet till nästa nivå
- Att skaffa solceller i Stockholm
- Förvandling med fasadrenovering i Göteborg
- Rörmokare i Malmö med trygghet och erfarenhet
- Lackering av köksluckor: Enkel förnyelse för alla typer av hem i Stockholm
- Svensk elegans genom persienner i Stockholms fönster
- Effektiv trädfällning i Nacka för en säker miljö
- Effektivitet och långsiktig hållbarhet med dränering i Eskilstuna
- Pålning för stabila byggen